Barokkridning.no
meny

meny

Spørsmål og svar

Her kan du lese mine svar på tidligere spørsmål eller Bøyning
 • Hvaer barokkridning
 • Hvordan å begynne med Barokk
 • Kurs
 • Treningsfysiologi
 • Utdanning av hesten
 • Utstyr
 • Du kan også lese disse spørsmålene, eller selv stille ett spørsmål på ekspertsiden min på.
  Her er mitt siste svar:

  Bomløs sal/bomsal/barbakk,- hva er best?

  Fra: Anne

  Hei !

   

  Jeg har problemer med at ingen av mine saler passer. Og hadde tenkt å kjøpe meg en barbakgjord i påvente av "økonomisk oppsving", hi, hi.

  Men så er det noen som skriver at det ikke er så bra å ri mye barbak. Det er snakk om to lange turer i uka ca.

   

  Og så har jeg veldig lyst til å kjøpe en startek espanola til høsten. Jeg prøvde en spansk sal på kurs i helgen, og det er det mest fantastiske jeg noen sinde har sittet i ! Og da hesten vår er dårlig muskelsatt, er det vanskelig å kjøpe en sal, da vi ikke vet hvordan han kommer til å utvikle seg. Sånn sett ville en bomløs være tingen. Men så skriver andre at det ikke er lurt å ri lange turer i en bomløs sal.

   

  Vil det være en idè å bygge opp salen som en midlertidig løsning ? Jeg er ganske usikker på hva jeg skal gjøre..

   

  Mvh Anne =)


   


  Hei!

  Jeg synes det viktigste når man skal velge sal er å finne ut hva som er det beste alternativet akkurat nå. Jeg tror for eksempel at det er mye bedre å ri barbakk (evt. med pad) hvis alternativet er å ri med en sal som ikke passer,- det er mye mer skadelig!

  Her prøver jeg å forklare de ulike fordeler og ulemper med ulike saler og å ri barbakk

   

  BARBAKK-RIDNING

  Barbakk ridning er veldig bra for unghester og for å skole sin egen sits, balanse og evne til å føle hesten.

   

  For unghester (uinnridde hester) er fordelen når man rir uten sal at hesten ikke har ett hardt stykke lær på ryggen med ett menneske som er varmt og mykt. Veldig mange hester reagerer mye mer på å ha en sal eller gjord på seg enn å ha en rytter på ryggen. Selvfølgelig er det også en fordel for rytteren at man ikke kan bli hengende i stigbøyler osv. Det er for eksempel veldig dummt å ri inn en hest med en barokksal, siden de fleste av disse ikke har sikkerhetsstigbøyler,- stigbøylereimen kan ikke løsne fra salen!

   

  For rytteren er det også veldig fint å skole sitsen sin uten sal. Jeg red mye uten sal selv en periode og er veldig glad for det i dag. Man får god balanse og lærer seg å kjenne hvordan hesten beveger seg og hvordan man skal følge hestens bevegelser. For meg er også sitsens viktigste egenskap å kjenne hva hesten gjør med kroppen sin slik at man kan korrigere når det behøves. Hvis for eksempel hesten spenner seg i ryggen så kan man ri hesten fram og ned en liten stund til den slapper av igjen. Dette skal man kjenne gjennom setet etterhvert og uten sal kjenner man det naturligvis mye bedre!

   

  Det finnes derimot hester som ikke liker å bli ridd uten sal,- noen begynner å trykke ned ryggen veldig og spenner seg. Hvis du har en slik hest er det bedre å ta en bomsal,- men den MÅ selvfølgelig passe hesten!

   

  BOMLØS SAL

  En bomløs sal kan være veldig fint hvis man har en hest som enda vokser og utvikler seg mye i ryggen. Den vil hele tiden tilpasse seg hestens rygg, eller man må evt. bytte ut ett jern i forsviselen.

  En bomløs sal kan være både bra og dårlig for sitsen. Den er bra i den forstand at man ofte sitter mykt og behagelig. Dette gjør deriomot ofte at man lett blir sittende sjevt fordi man ikke kjenner sittebena så godt,- salen gir for mye etter. Hvis man har en litt hardere sal så kjenner man f.eks. lettere hvilket sitteben man belaster.

  Jeg vil fraråde fra å ri lange turer i bomløs sal,- jeg tror disse salene fordeler trykket for lite. Men her er det stor forskjell i hvordan de ulike bomløse salene er oppbygd,- noen er nok mer dugelig til tur.

  Uansett hva slags ridning man gjør med en bomløs sal er det veldig viktig å være bevisst på sin egen sits! En normal Western-sal for eksempel er laget for at man skal kunne sitte i den hele dagen, og konstruert for å fordele trykket over størst mulig flate. I en slik sal vil sitsen påvirke hesten i mye mindre grad enn i en bomløs sal. Men westernsalen er derimot veldig dårlig å ri dressur i fordi den gir hesten veldig lite bevegelsesfrihet. Spesiellt hestens hofter blir låste i denne salen og i barokk-dressuren er det en veldig viktig faktor for å kunne gjøre øvelsene riktig. Her gir den bomløse salen selvfølgelig veldig god bevegelsesfrihet!

  Jeg har selv akkurat bestemt meg for å kjøpe en bomløs sal til en av unghestene mine fordi han enda kommer til å forandre seg mye. Jeg har ikke lyst til å bytte sal hvert halvår de neste 2 årene! Men når han er ferdigvokst kommer jeg nok til å skaffe en barokksal med flexi-bom eller lærbom til han også.

  Fordelen med de bomløse engelske salene er at man også kan bruke dem i konkurranser.

   

  SALER MED BOM

  Saler med konvensjonell bom (trebom) synes jeg ofte blir veldig stive og harde å sitte i når man skal ri dressur. Jeg rir for tiden selv i en Epona lærbomsal når jeg rir dressur på banen med mine eldre hester. Lærbommen er mykere enn de flexible bommene, men gir fortsatt god trykkfordeling. Jeg synes deriomot at den kan bli litt hard og ubehagelig å sitte i på tur. Dette er også en sal man må være veldig bevisst på sitsen sin med når man rir i den. Den anbefales heller ikke hvis rytteren veier mye i forhold til hesten.

   

  KONKLUSJON

   

  Du kan selvfølelig polstre om den salen du har hvis den da ligger skikkelig, men du må regne med å måtte gjøre det igjen om kanskje ett halvt år (evt. bytte sal da).

   

  Ellers synes jeg at det høres ut som en bomløs sal kunne vært fint for deg å begynne med. Da har du en sal du kan beholde noen år. Men du må være forsiktig med å ri på tur både barbakk og med den bomløse salen,- spesiellt når du sier at han er dårlig musklet i ryggen. Å ri på tur er svært belastende for ryggen! Jeg ville ikke sittet mer enn 15 min av gangen på en rygg som er dårlig musklet på tur. Gå av å lei i 10 min før du setter deg oppå igjen. Å ri på banen er mye bedre for en slik hest, fordi du da har mye bedre mulighet til å få en god form på hesten, slik at den bærer ryggen og deg riktig. Men på banen burde man også kun ri maks 30 minutter.

  Pass på at når du rir at du er lett i setet,- gjerne lener deg litt framover og sitter mest på skambenet. Da sørger du for at hesten din lettere kan komme opp med ryggen og kan bygge muskler der.

  Jeg vil absolutt anbefale at du bytter til en bomsal,- gjerne med flexibel eller lærbom etterhvert når hesten har stabilisert formen sin så du kan sitte bedre og hesten kan få litt mer avlastning.

  Lykke til!

  Mvh Solveig


  barokkridning.no - Solveig Schacht - tlf. 92 49 10 10 - Send meg en epost her.